A Buenos Aires-i „MINDSZENTYNUM?története.

http://www.mindszentynum.org/quienes_somos.php

P. Domonkos László SVD verbita atya indítványozására, 1972. október 8-án megalakult a Platános-i Magyar Angolkisasszonyok által alapított Boldogságos Szűz Mária Intézetben az Argentínai Katolikus Magyarok Szövetsége, melynek elnöke Sorg Antal, főgondnoka gr. Széchenyi Endre lett. Hamarosan megalakultak a különböző egyházközségek is, és sikerült a város központjában egy megfelelő telket megvenni, Dr. Theész János szervezésében, amely a magyar katolikusok központi épületének, a Mindszentynumnak a felépítésére alkalmas volt, kb. egyforma távolságra lévén a különböző, magyarok által lakott területektől.

Az anyagi alapot erre, (közel 200.000 dollárt)  a németországi ADVENIAT 20%, az OSTPRIESTERHILFE 20%, egyéb európai adakozók 12%, az argentínai magyar kolónia áldozatkészsége 7% hozták össze, a legnagyobb segítséget Sorg Antal nyújtotta 41%, építőanyagban és készpénzben. Az 1977-ben megépült Mindszentynum épület Vass Béla epítészmérnők tervé  és vezetésse által. A benne található Szent István kápolnát az akkori argentin bíboros érsek, Aramburu, 1978-ban szentelte fel.
P. Domonkos vezetésével nemcsak vallási téren történtek események  (szentmisék, szertartások, keresztelők, esküvők, ravatalozások, elsőáldozások, bérmálások, lelkigyakorlatok, püspöki látogatások), de kulturális és szociális téren is. Lehetetlen felsorolni az összes ténykedést, kulturális előadások, koncertek, Liszt Ferenc - kép - bélyeg ?építészeti –történelmi ?néprajzi kiállítások, stb. Elhagyott honfitársaink anyagiakkal való segítése, betegek és öregek látogatása, Chákói magyar árvízkárosultaknak szeretet küldemények. Továbbá a magyar nyelv tanítása, és spanyol nyelvű előadások abból a célból, hogy magyar kultúránkat az argentinokkal megismertessük. Magyar ünnepeink méltó megülése, az ünnepi ebédek, vacsorák, teadélutánok mind arra szolgáltak, hogy a szétszórt magyarságot összefogják. Vegyes házaspárok felkarolása: identitásuk és vallásuk megőrzésére serkenteni, hogy fiataljainkat is ezen az úton megtartani igyekezzenek. Hűen követve Mindszenty bíborost, aki  ugyan nem ért el Argentínáig, de lelke itt lebeg közöttünk, két imádságra kulcsolt keze, fennkölt lelkét sugárzó két szeme és szavai biztatólag hatnak ránk: „Ne hagyjátok el a magyar templomot és az iskolát??„Nomád marad a nép amíg Istennek nem épít templomot...? P. Domonkos Argentínában eltöltött 39 évét arra is felhasználta, hogy a fővárostól távol élő magyar közösségeket is évente többször felkeresse, ami sok ezer kilométeres utazásokat jelentett autóval, autóbuszon, nagy-néha repülőn. Ugyanígy látogatta az Uruguayi, Paraguayi és Chilei magyarokat is.

Ezt a sokrétű munkát igyekszik a laikus vezetőség, most már 13 éve állandó magyar pap nélkül folytatni. P. Domonkos 1996-ban hazatért Magyarországra és 2005 május 6-án, Mindszenty bíboros halálának évfordulóján bekövetkezett haláláig már nem is láthattuk viszont itt, Argentínában. Ideiglenesen, rövidebb-hosszabb időre többször volt vendég-papunk. Msr. Miklósházy Attila, Msr. Kada Lajos, Msr. Cserháty Ferenc jelenlegi püspökünk pap korában, Békés Gellért bencés apát, Ádám János S.J., Kuty Tamás, Jálics Ferenc S.J., Kárpáti László, Baltási Nándor, aki egy évig volt köztünk, kétszer is ellátogatott hozzánk Bárány Béla, Görbe László piarista rendfőnök, Szederkényi Károly, Hórvölgyi László, Varga János verbita misionesi lelkész, Finta Lajos fél évig és Tóth Tamás. Minden év decemberében Gáspár Miklós kanonok úr, és múlt évben Földes Ferenc piarista atya.

Jelen és a jövő
Mint minden emigrációs intézmény, pláne ilyen messze az óhazától, nagy változásoknak van kitéve. Új emigránsok nem lévén, mi is ezzel a problémával állunk szemben. Az ifjúság a helyi spanyolnyelvű egyházba jár. Magyar idősek pedig már alig vannak.  1975-ben, 33 éve, volt itt az első mise. A nagyterem zsúfolásig volt. A Mindszentynumnak akkor kb. 800 fizető tagja volt. Ma, a havonta megjelenő újságunkat, a  Lelkiséget, 100 tagnak küldjük. Jó az idők jeleit elemezni, a jövőre vonatkozólag, a Mindszentynum jövőjével kapcsolatban.
Elképzelésünk, hogy a Mindszentynum jelen és jövő MISSZIÓJA, azon kívül, hogy a magyar nyelvű miséket szorgalmazzuk és a magyar szentek és nemzeti ünnepeket kellőképpen megünnepeljük:

A Miniszterelnöki Hivatal (MEH) Támogatáspolitikai Osztályától 2008 és 2009-ban sikerrel járt az AMISZ ?LAMOSZSZ-on keresztül megpályázott magyar állami támogatás elnyerése. Öt vendégszoba és két fürdőszoba áll az idelátogató vendégeink rendelkezésére.

A CSÍKSOMLYOI MADONNA argentínai  kegyhelye a Mindszentynum

1965-ben, a  Csíksomlyói Szűz 450 éves évfordulójára, Simon Péter székely faragóművész által, másolatot készíttetett a magyar kolónia, a száműzetésben élő menekült magyarok számára. Ez a szobor a magyar Angolkisasszonyok Intézetében, a fővárostól 40 km-re délre fekvő Plátanos-on, lett elhelyezve. Ide járt zarándokútra a magyarság. 2009. május 30.-tól kezdve, a kegyszobor a Mindszentynumban, a Szent István kápolnában, lett elhelyezve. Ide vezet ezentúl a magyar hívők zarándok útja.

A Mindszentynum Épülete

Három emeletes épület, vasbeton vázzal. A földszinten van a 60 ülôszhelyes  Szent István kápolna. Mellette egy sekrestye káplánsági iroda és egy összkomfortos hálószoba.
A hátsó részben magyarosan berendezett 60 személyes ebédlő, konyha és egy növényekkel övezett, „parrillával?ellátott barátságos tágas udvar. Az első emeleten van az „AUDITORIO MINDSZENTYNUM? Egy 140 nm-es,200 ülôszemélyes, parkettás díszterem. Mellette a szükséges mellékhelységek. Majd könyvtár és iroda szoba. Ugyanezen a szinten illetve félemeleten, egy két és egy négyágyas vendégszoba fürdőszobával, teljesen elkülönítve az előadóterem közös részétől. A második félemeleten van a három szobás, összkomfortos gondnoki lakás.
A harmadik emeleten pedig, a kolumbárium, ahol a kolónia elhunyt tagjainak hamvait helyezték el, egy munkaszoba és egy raktár.A harmadik félemeleten három kétágyas vendégszoba és fürdőszoba.

Szolgáltatásaink:

Vallás: magyar szentmisék, templomi és papi szolgálat, szentségek kiszolgáltatása, ravatalozások, hamvak tiszteletben való örök elhelyezése a „kolumbárium?ban.
Kultúra: 200 személyes koncert és előadó terem. Kongresszusok, szemináriumok, tánc, zene, próbaterem, kiképzések, bankettek, lelkigyakorlatok akár ott alvással.
Társadalmi: vendégszobák, vendéglő, könyvtár, családi és közösségi rendezvények.

Célunk: AZ 1100 ÉVES KERESZTÉNY MAGYAR KULTÚRA SZOLGÁLATÁBAN, A MINDSZENTYNUM FENNMARADÁSÁT BIZTOSÍTANI, A DÉL KERESZTJE ALATT!
                                                  

CIM: Araoz 1857 Ciudad Autonoma de Buenos Aires
Tel: 54 11 48647570
ELNOK:
FOTHY ISTVÁN
info@mindszentynum.org

 

Nike Kyrie 2 Zapatillas Asics Hombre Asics Aaron Nike Flex 15 Jordan Super Fly 5 Witte Adidas Schoenen Nike Zoom Hyperrev 2015 Air Max 90 Ultra Superfly MBT Womens Wave White shoes Nike Kevin Durant KD 7 cipők Air Nike Huarache Cleats Adidas обувь для женщин онлайн Adidas Porsche Typ 64 2.0 New Balance 674 Asics Onitsuka Tiger Mexico 66 Air Force 1 Flyknit Skechers Shoes Go Walk Adidas Samoa MBT Barabara Skechers Go Flex Sandals