Adidas Sneaker 2016 Adidas Zx 750 Negras Scarpe da uomo ASICS Stephen Curry UA sko Zapatillas Asics Niños Air Max 2016 Uomo KD 8 EP Onitsuka Tiger Sneakers Sandali MBT Panda New Balance 373 Asics GEL KAYANO 18 Mens Running shoes Adidas Pure Boost Timberland Work Boots for Men Adidas Barricade Boost MBT Tabia Adidas Stan Smith Vulc Hemp Nike Hyperchase Sneaker Adidas NMD R1 Blake Griffin cipő Air Force 1 Flyknit High
LOGO
 
line decor
  NYITÓLAP  ::                        ARGENTINA   BRASIL   CHILE   COSTA RICA    PARAGUAY   URUGUAY   VENEZUELA
line decor
   
 
URUGUAY

URUGUAYI MAGYAR OTTHON

Az Uruguayi Magyar Otthont 1936. április 26-án alapította a magyarok egy olyan csoportja, akik egy olyan politikai, illetve vallási ideológiáktól mentes magyar intézményt kívántak létrehozni, amelyik fő küldetése a magyar kultúra valamennyi megnyilvánulásának a fejlesztése és terjesztése.
Kezdetben ennek a csoportnak nem volt székháza, de az ötlet nyilvánosságra kerülését követően néhány magyar érdeklődést mutatott a projekt iránt, így 1941-ben megvásárolták a jelenleg is működő székházat.
A székházat az alapító tagok személyes hozzájárulásából sikerült megvásárolni, akik minden alkalommal, amikor szükségessé vált, gondolkodás nélkül anyagilag is hozzájárultak a célkitűzések megvalósításához. Íhy például fontos mérföldkő volt a díszterem és a kulturális rendezvények megtartását szolgáló színpad kialakítása; később, 1950-ben döntés született egy második szint megépítéséről, amellyel gyakorlatilag megduplázták az épület alapterületét.
A kulturális rendezvények között szerepelt magyar nyelvoktatás, színház, népdal-és néptánc oktatás, de mindemellett az olyan sportrendezvények megtartása is, mint az olimpiai torna, az európai bowling és az asztalitenisz. Ez utóbbiban az Uruguayi Magyar Otthon hosszú éveken át a helyi szövetség tagja volt és a sportágban első osztályú játékosokat adott, a nemzeti bajnokságban éveken át az első helyen szerepelt.
A hölgyek is megtették a magukét és évről évre nagy sikerrel rendezték meg a vásárokat.
A kezdetektől a mai napig fontos szerepet játszik egy másik hagyomány, a gasztronómia is. Évről évre a tagok egy csoportja Magyarországról hozott, generációkon át terjesztett receptek alapján készíti a kolbászt, a véres-illetve májas hurkát, a disznósajtot. Ez a tevékenység vonzza az uruguayiakat is, akik igen meglepődnek e tevékenység és e termékek láttán.
Intézményünknek sokszor kellett szembenéznie a politikai, társadalmi és gazdasági helyzetből adódó nehézségekkel, de a magyarok generációról generációra átörökített kompromisszumkészsége lehetővé tette, hogy az intézmény tagjainak segítségével sikerüljön megoldani a nehézségeket és mára, szemben sok más intézménnyel, amelyek kénytelenek voltak bezárni, a mi intézményünk büszkeséggel tölt el bennünket és arra ösztönöz, hogy a jövő érdekében megkettőzzük erőfeszítéseinket.
A jelent illetően láthatjuk, hogy az utóbbi tíz évben az intézmény megújult, küldetését még jobban megerősítette, javult a magyar nyelvoktatás Uruguayi Magyar Otthon Dosszié
rendszere, még több kapcsolatot alakított ki mind a dél-amerikai regionális magyar kolóniákkal, mind pedig olyan magyarországi anyaországbéli intézményekkel, mint a Ballasi Bálint Intézet, hogy tökéletesíthesse a nyelvoktatást és tanárainak ismereteit, bővítse tagjainak és különösen a fiataloknak a részvételét, továbbá nyilvánvaló helyet foglaljon el az uruguayi társadalomban, kapcsolatot teremtsen az uruguayi kormánnyal, illetve a montevideói járási helyhatósággal.
Az utóbbi tíz év egyik legjelentősebb eseménye a LAMOSZSZ - hoz, a Latin- amerikai Magyar Országos Szervezetek Szövetségéhez való csatlakozás volt, amelynek keretében koordináltuk tevékenységünket és hatékonyan építettük kapcsolatainkat a magyar kormánnyal. Ennek köszönhetően olyan anyagi támogatást kaptunk amelyek segítettek és ösztönöztek bennünket régóta halogatott építőipari munkák elvégzésére.
A magyarországi óhazával való kapcsolattartás szempontjából alapvető jelentőségű az a támogatás, amelyet az Uruguayi Keleti Köztársaságnak az említett országban működő diplomáciai képviselete nyújt számunkra Alejandro Fernández Katona tiszteletbeli konzul úron keresztül, aki mindig is különleges érzékenységet tanúsított az Uruguayi Magyar Otthon missziójával kapcsolatosan
Külön fejezetett érdemel a magyar néptánccsoportjaink tevékenysége, amelyek az intézmény alapításától fogva működnek és a magyarországiakéhoz hasonlóan fejlődtek, kezdetben klasszikus táncokat mutattak be olyan műfajokkal, mint a “disz magyar‿ Ebben a tevékenységben az intézmény olyan tagjai vettek részt, akik között ma már vannak 85 évesek is.
Később felhasználtunk olyan híres magyar koreográfiákat, mint Rábai Miklós koreográfus “Este a fonóban‿ “Ecseri Lakodalmas‿c. alkotásai, 1990-ra pedig-miután 1988-ban kezdtünk részt venni a Dél-Amerikai Magyar Néptánc Fesztiválokon - felfedeztük az egyes faluk, illetve régiók úgynevezett autentikus néptáncát, ami remek hatással volt a fiatalokra. Nőtt a tánccsoport taglétszáma, ami egyben a fejlődés érdekében szükségessé tette különböző szintű együttesek kialakítását. Így létrejött a legkisebbek, a körülbelül huszonöt tagú 4- 11 éves korú gyermekek alkotta “Gyermekcsoport‿lt;/em>, a húsztagú 12-18 éves korú fiatalokból álló középső csoport, és a legnagyobbak, a 16 tagú 19 -35 évesek alkotta felnőtt csoport.
Ezek a tánccsoportok eddig már 9 dél-amerikai fesztiválon vettek részt az argentin Buenos Airesben, a brazíliai Sao Paulol–ban, a venezuelai Caracasban, illetve az uruguayi Montevideóban. Hazánkban már három alkalommal, 1992-ben, 2004-ben és 2010-ben került megrendezésre. Ez utóbbi alkalommal a fesztivált két minisztérium és a Köztársasági Elnöki
Hivatal országos, kulturális és idegenforgalmi jelentőségű rendezvénynek nyilvánította az eseményt. Az eseményen több mint 160 fiatal és különleges meghívottként a százhalombattai Forrás együttes vett részt. Az eseményre a híres, olasz stílusú Solís színházban került sor, amely a hozzáértők szerint Dél-Amerika egyik legjobb akusztikával rendelkező színháza.
A jövőre nézve az intézmény előtt világosan felvázolt út áll. Célja olyan fiatalok támogatása és integrálása, akik az Uruguayi Magyar Otthon küldetését fenntartják, gazdagítják magyar kulturális és főleg nyelvi ismereteiket, mert ezek jelentik az alapvető kötődést az anyaországgal. Ami az intézmény befogadására szolgáló épületet illeti, olyan ambiciózus projektet fogadtunk el, amely biztosítja az ingatlan teljes alapterületének a lehető legjobb kihasználását. Intézményesen intenzíven dolgozunk olyan eljárások kialakításán, amelyek teljesen átláthatóvá teszik az egyes vezető szervek munkáját, hogy ezzel is biztosítva legyen mindazoknak a természetes részvétele és hozzájárulása az intézmény küldetéséhez, amelyet 1936 azon bizonyos áprilisi napján alapított egy maroknyi, magyarságára büszke ember.

 
    vissza