PROVINCIA DE CORDOBA

Córdobai Magyar Kör

      A córdobai magyar közösség története visszamegy a 60-as évekbe amikor a különbözö helyekröl érkezett magyar családok összeültek, a most már nem létezö Csákyék “Vieja Casona”-jában,  amit már csak régi képeken láthatunk. A környék nagy átépítéseken ment át.

      Ezek az összejövetelek odavezettek, hogy 1971. július 30-án megtartotta elsö alapító gyülését a társadalmi egyesület, ami a “Centro Húngaro de Córdoba - Magyar Kör” nevet vett fel. Azt az elsö gyülést a Sípos család lakásán tartották. Az alapszabályban elhatározták, hogy céljuk “összehozni egy baráti kört amely elösegíti a magyar történelem és kultúra fennmaradását és támogatja a társadalmi kapcsolatot.”.
Harminckilencen jelentek meg, egyöntetüen elfogadták és megválasztották az elsö vezetöséget: elnök Sípos Sándor, alelnök Koci Gyula, fötitkár Kiss József, titkár Sóos József, föpénztáros Pilavsky César, pénztáros Ceglédi Lajos és vezetöségi tagok lettek Balas Sándor, Filipánics Mihály, Szlabi Dezsö, Farkas Mátyás és Kapusi Mihály.

Ez alkalommal megemlékeztek Csáky Lászlóról mint az egyesület elsö tiszteletbeli tagjáról és 1973. június 12-én emléktáblát lepleztek le.

Az elejétöl kezdve a “Magyar Klub”, ahogy ismerték, ráfeküdt, hogy a tagok és barátaik egy kedvezö helyet találjanak. Így megünnepelték úgy a magyar mint az argentin nemzeti ünnepeket amelyek kellö hangulatban történtek.
Szintén be lett vezetve a fiatalok számára a szombati magyar nyelv és néptánc oktatás. Ez alkalmat adott a hölgyeknek, hogy bemutassák a magyar konyha remekeit.

Magyar András szakmai hozzájárulásával egy tekepálya lett felállítva aminek a létrehozatala lehetöséget adott szorosabb kapcsolat kifejlesztésére más közösségekkel.

A távoli Buenos Airesból többször meglátogattak a magyar kolónia lelkipásztorai. Igy jöttek a ferences atyák, Domonkos páter, Szabó Imre lelkész és mások.

A Magyar Klub tagjai részt vettek a nemzetiségeknek szervezett felvonulásokon amelyeken a fiatalság, a tagok által készítet népviseletben, büszkén vonult fel.

A sok és új tag között ki kell emelni Zsögönnét Margitot, aki 1980 óta vezeti a klub könyvtárát és a Domjan házaspárt, akik a helységek díszítését készítették.

1998 egy nagy fordulót jelentett az egyesület életében. A székhely a város terjeszkedése következtében kisajátításra szorult. Így új székhelyet kellett keresni amit szerencsére rövidesen találtak is, és számos tag önzetlen támogatásával 1999 végére újra megindult a “Córdobai Magyar Kör”.
Ez az új székház rendelkezik egy nagyteremmel, mellékhelységekkel, úszómedencével, stb. amelyeket  szombatonként tart nyitva az egyesület. Itt látta többször vendégül a Magyar Köztársaság nagykövetét.
A vezetöség bevezette, hogy vendégül fogadja itt tartozkodásuk alkalmával a magyar cserediákokat akik Magyarországról vagy máshonnan meglátogatják környékét.

 

Filipanics Liliana Edith elnök.
Filipánics Mihály, alelnök és
Cim: Recta Martinolli 8611 Barrio Villa Belgrano, Córdoba
Tel: 54 03514818531
filipanicslili@gmail.com

Adidas Springblade Drive 2.0 MBT Chaussures Magasin Asics Gel Lyte 3 Nike Kyrie 2 New Balance 674 Adidas Boost Tennis Skechers Go Flex Walk Air Force 1 Flyknit Air Max 2016 Uomo UA Curry 1 Timberland Boat Boots Adidas обувь для женщин онлайн Nike Zoom Air Odyssey MBT Swala Schuhen Nike Hyperchase Men's Basketball Shoes Timberland Classic 8 Premium Boots Nike Air Huarache NM Asics Onitsuka Tiger Mexico Mid Skechers D Lites Nike Air Force Boots