LOGO
 
line decor
  NYITÓLAP  ::                        ARGENTINA   BRASIL   CHILE   COSTA RICA    PARAGUAY   URUGUAY   VENEZUELA
line decor
 
 
CHILE

        C H I L É I   M A G Y A R   I N T É Z M É N Y E K
részletes leírása

Bevezetés

Tekintve arra, hogy a Chilében élő magyar kolónia  száma mindig nagyon alacsony volt ( l920-ban  csak 150  főről  beszélhetünk  és  manapság kb.800 családról, azaz 2000 ‿500 személyről van szó)  és hogy a magyar kivándorlást  majdnem mindig  politikai előzmények okozták, ez a beszámoló két részre van osztva. Az első részben felsoroljuk az intézményeket amelyek 1989 előtt léteztek, a másodikban az azóta működőket írjuk le.

Intézmények 1989 előtt

Chilei Magyar Segélyegyesület

Megalakult l930-ban Selényi Sándor és  Tusa Pál András vezetése alatt és célja volt a társas összejövetelek, kirándulások sportélet megszervezése, elsősorban a világválság okozta problémákat megoldani az új bevándorlók között. Úgy Tusa Pál András, mint Balázs Aurél kezdeményezték a cukorrépa  termelésének  kezdetét,  de ez csak sokkal később valósult meg. Volt bérelt Magyar Szoba mint klubhelység és volt magyar könyvtár. Idők folyamán  megváltoztatták a nevét Chilei  Magyar Kör  és Segélyegyletre.  A Magyar Szoba egy tűzvész folyamán leégett, utána az olasz kolónia adott helyet, hogy  a  magyarok rendezvényeket  csinálhassanak . Ezzel  szemben  1936-ban az egyesület már egy belvárosi 4 szobás lakást bérelt ki a 600 fős kolónia számára.

A második világháború küszöbén a bevándorlók egy része azért hagyta el Magyarországot mert politikai meggyőződése miatt üldözhették volna, vagy pedig mert az otthoni vallási megkülönböztető rendeletek késztették erre. Ezek a honfitársak nem akarták elfogadni a Chilei Magyar Kör és Segélyegylet semleges állásfoglalását, ilyen alapon alapítottak két  új egyesületet:

Egyetértés Kultúr És Sportegyesület (Concordia).

Amelyik főleg baloldali gondolkozású tagokból állt.

MAZSE

A Chilében élő magyar zsidók egy része felekezeti különbségek miatt megalapította a MAZSE nevű klubot.

A három felsorolt egyesület a háború alatt néha részt vettek közös mozgalmakban.

Szent István  Kultúrális és Segítő Egyesület és egyéb egyesületek

A második világháború után érkező honfitársak eleinte főleg szervezett társasági életet  alakítottak ki.  Fontos  kultúrális  élet  indult el: Lola Botka aki a Chiléi Nemzeti Balett alapítója lett, Stefániai Imre és felesége Lászlóffy Margit képviselték a zenevilágot, míg Pintye Rudolf és Menich József a festőművészetet. Már korábban is éltek fontos festők  Chilében mint Pintye Rezsö, Cheney László, Vidor Pál, Jánosa Lajos akiknek egy része a híres nagybányai vagy a szolnoki  műhelyből származott. Ebben az időben alakult a Szent István Kultúrális és Segítő Egyesület. Akkor indultak el  fiú és leány cserkészcsapatok alakítása, kölcsönkönyvtár, hangversenyek, Zsedényi balett bemutatója stb.
Később, 1954-ben alakult a Szent László Katolikus Egyházközösség, valamint a Sociedad Húngara ‿Pro Patria‿Egyesület. Ez a három szervezet a végén átalakult a Chilei Magyar Egyesületek Szövetségébe.

Intézmények 1989 után

Manapság három magyar intézményről számolhatunk be:

Chilei Magyar Kultúrális Egyesület

1989-ben keletkezett azzal a céllal, hogy minden magyart, valamint magyarsággal együtt érző személyt felkaroljon, és egyesítse az összes előző, az akkoriban már nem működő, fent említett egyesületek tagjait, függetlenül a személyes vallási és politikai álláspontjaiktól.
Az egyesületet, egy kilenc tagú választott igazgatóság vezeti, akik  havonta tartanak ülést. Jelenleg Dr. Szánthó György, elnök, Zahorán Ákos alelnök, Glässer Johanna, Szabó Katalin, Norma Murillo, Lederer András, Schaller István, Dr. Berger Zoltán és Geyger István vezetőségi tagokból  áll.
Az aktivitásai kiterjednek a magyar kolónia különböző programjainak szervezésére, mint az Október 23-as emlékmű koszorúzása, ökumenikus vallásos szertartás, társasági ebédek stb. A nagykövetség bezárásával az egyesület képviseli a magyarokat a különböző kulturális és szociális rendezvényeken.
Négyhónaponként, kiad egy „Értesítőt‿ amit Glässer Johanna vezet, beszámolva a kolónia híreiről: születések, elhalálozások, hazai látogatások, utazások, leírások és versek sorozatáról.


.
Dr. Szánthó György beszédje a Szent István
téren Agusztus 20. alkalmával

Vitézi Szék

Santiagóban tizenkét vitéz van akiknek parancsnoka Dr. Szánthó György hadnagy.

Chilei Magyar Kereskedelmi Kamara

Berczely Gábor elnökségével és Nitrai Zsuzsa igazgatóságával működik Santiagóban

 
  vissza  
Sandali MBT Panda Jordan Super Fly 2 Air Jordan 11 Timberland Hike Boots UA Stephen Curry 3 basketbalschoenen Asics GEL KAYANO 18 Mens Running shoes Nike Zoom Kobe 8 Nike Flex Run Jordan Carmelo cipő Witte Adidas Schoenen Adidas Stan Smith Asics Onitsuka Tiger Mexico 66 Concepts X Asics 25th Zapatillas ZX adidas España Adidas Pure Boost X Trainer Nike Zoom Hyperrev 2016 Air Huarache Sneaker Adidas Samoa New Balance 373 Skechers Resistance Runner